Art Talk: Macabre Pop Embroidery of Puji Lestari Ciptaningrum

Puji Lestari Ciptaningrum

“Aku nggak jago menggambar, melukis, drawing, dan lainnya. tapi aku bisa menyulam, walaupun nggak jago juga sebenarnya, haha. So why not aku coba berkarya dengan embroidery,” tukas Puji Lestari Ciptaningrum menjelaskan alasannya memilih embroidery (sulam) sebagai medium berkreasi. Ucapan tersebut terkesan merendah, walaupun faktanya gadis yang masih duduk di semester 5 Seni Rupa, Universitas Negeri Jakarta ini memang baru mulai fokus di embroidery sejak tahun lalu setelah melihat karya stitch di sebuah pameran yang lantas memotivasinya untuk mencoba embroidery. Beginner’s luck? It’s way more than that. Walaupun masih terbilang sangat baru, karya Puji yang memadukan unsur macabre dengan warna-warna vibrant telah tampil di beberapa pameran dan bahkan telah membuat workshop yang membuktikan jika embroidery yang sebelumnya identik sebagai kegiatan orang tua juga bisa dikemas secara pop dan menyenangkan.

Puji1

Kalau diperhatikan karyamu banyak yang menampilkan image tengkorak, why?
Iya, tengkorak itu kan bagian dari anggota tubuh kita. Tanpa kita sadari tubuh manusia juga punya nilai estetis jadi aku nggak mau jauh-jauh terlalu mikirin kehidupan sosial, politik, atau apalah untuk memvisualisasikan ke dalam karya aku. Toh di dalam diri kita pun ada sesuatu yang terlihat indah.

Apa yang biasanya menginspirasimu dalam berkarya?
Orangtua pastinya. Kalau ingat orangtua aku jadi semangat buat berkarya terus karena tujuannya ya aku mau buat orangtua aku bahagia. Serius loh ini bukan bohongan, hehe.

Siapa seniman yang menjadi favoritmu dan kenapa?
Seniman favorit aku kalau dari Indonesia Oomleo, kalau dari luar Ana Teresa Barboza. Nggak bisa dijelasin kenapa sih, yang pasti mereka sama-sama “gila”.

Beberapa waktu lalu kamu mengadakan workshop embroidery di Waga Gallery, how was it?
Yap. Senang bisa berbagi ilmu, walaupun sebenarnya ilmu aku soal embroidery juga masih cetek. Tapi seneng juga jadi bisa sama-sama belajar, malah ada juga peserta yang lebih jago dari aku. Hahaha.

Puji2

Kalau kamu sendiri menganggap seni sebagai profesi atau hobi?
Profesi yang menjadi hobi. Soalnya aku lebih hobi tidur dan santai-santai sih ketimbang embroiling. Tapi ya ujung-ujungnya ya harus tanggung jawab sama apa yang udah ditekunin.

 Kamu melihat seni di kalangan anak muda saat ini seperti apa?
Aku nggak tau sih ya seni di kalangan anak muda sekarang gimana. Tapi aku selalu support dan appreciate anak muda yang semangat dan mau maju dan berkembang, at least buat dirinya sendiri dulu aja deh.

Selain berkarya secara personal kamu juga punya proyek bernama Junk Not Dead, boleh diceritakan?
Junk Not Dead itu kolaborasi aku sama Muchlis Fachri (Muklay) di bidang merchandise. Jadi Muklay ini dulu ajak aku untuk membuat produk untuk dijual, tapi dalam konteks karya lukis dia supaya menjadi produk. Jadi Muklay di divisi gambar/lukis, aku yang divisi menjahitnya dan sekarang sih Junk Not Dead mencoba untuk bukan cuma menjual produk merchandise aja tapi juga menjadi art collective yang mewadahi teman-teman di kampus supaya bisa tetap semangat berkarya.

Puji3

Apa yang kamu lakukan untuk mengatasi creative block?
Jalan-jalan cari referensi, refreshing, liat-liat katalog pameran, searching internet, atau nanya-nanya sama Muklay bikin apa yang asik-asik gitu. kan kita sering kerja bareng juga jadi pasti dikasih saran.

Do you have any dream project?
Mimpi aku ada di Junk Not Dead.

Rencana ke depannya apa?
Rencana ke depannya merealisasikan harapan Junk Not Dead dan cita-cita aku to be an artist. Maybe, hahaha.

Puji4

http://instagram.com/ijupacups

As published in NYLON Indonesia November 2014

Art Talk: The Intricate Embroidery of Izziyana Suhaimi

Embroidery art is not a new thing, for sure, but in amidst of blooming illustrators/artists start dwelling with this mixed media approach, one of the front-runners is Izziyana Suhaimi, a Singaporean artist that combining an intricate embroidery details for her pencil and water colors drawing of (most of it) young girls. I’m a fan since the first time I saw her works and can’t wait to have a little chat with her, it goes like this.

Hi Izzi, how are you? Would you mind to tell us a bit about yourself and what are you doing?
Well, a little bit about myself. I love to read, I love grey days. I am currently doing a mentorship program with a local gallery. I am experimenting more with embroidery and mediums in general, which is all very exciting and keeping me busy.

How was it started? Since when you start making art?
Like most kids, I love to draw. But I’ve never had any proper art training until university, when I took a degree in Photography. I also started embroidering while in university. After graduating, I wanted to put my works out into the world, and so that’s what I did and that’s how it all started.


 
How the usual creative process is goes for you? Do you always incorporate embroidery for your works?
So far, yes, I find that embroidery works very well in most of the works I make. But I’ve been working with it for a few years now and who knows, I might find another medium, or I might stick with embroidery for a really long time.
Usually, I will get an image in my head, which I find interesting to explore and I will go off in some directions (research, sketch, staring into space) to find out what this one image is about. But lately I find myself trying to pin down one idea or one thing that I want to express and figure out how to say this in a visual form. So it’s the opposite from how I usually work.

Where do you usually get the inspirations?
From things I read, music I listen to, inspiration can come from anywhere!

Do you have any specific era or culture that kind of influence your works?
I think that would be the now. I like to observe what the current trends are, what people especially the youths gravitate towards and are concerned about, what the world is obsessed with – contemporary culture. And from there, I like to relate it back to history and traditional culture. I find that the now is a constant mix of all eras, a sum of all history and even the future. It is always in flux, so there is a very rich source of inspiration.

Do you have some dream project or things you always want to try/make?
I have a lot! One of the things I would really like to do is to embark on a project where a lot of artists from everywhere work together to create one thing. It’ll be interesting to see what comes out of that.

Beside art, what else you’re fond of?
Books!

How do you deal with creative block?
Enjoy it! When I don’t feel like making anything, I try and go and do something else. Things are happening but on a subconscious level, everything is “stewing”. Once inspiration hits, sometimes I find that I will be dying for a break.

If you can collaborate with any person in the world (designer/artist/anything), who will you chose and why?
Ah that’s a tough one, there are so many. I think my dream collaboration would be with musicians I love – Metric, The National, Mew… I’m also fascinated with Islamic Arts and Arabic calligraphy, so maybe to collaborate with an expert in these fields would be interesting too.

What we can expect from you in the future?
This is another tough one! Well lots of things but they’re all a bit vague now so I can’t really give details. But I am definitely definitely excited to find out what’s in store.

http://my-bones.tumblr.com/